Kies je stof

Quiltmania

Vooraleer we onze quilt kunnen maken, moeten we eerst bepalen wat we willen maken : hoe groot, welk dessin, welke kleuren.

Waar haal je de inspiratie vandaan?

  1. Het internet - hier staan tal van patronen en ideeën.
  2. Europese - nederlandstalige tijdschriften - je kan een Burda of iets dergelijks bij de dagbladhandel kopen.  Als Europese uitgave vind ik zelf "Quiltmania" veel beter.  "Quilt en Zo" is ook leuk.
  3. Amerikaanse tijdschriften zoals Quilters Newsletter MagazineMcCall's QuiltingQuiltmaker enz.  Deze zijn erg duidelijk in hun beschrijvingen en geven nauwkeurig op hoeveel stof je nodig hebt.  Nadeel is wel dat je in inches moet leren rekenen.

Aangezien quilts ongelooflijk populair zijn in de Verenigde Staten, zijn de meeste stoffenfabrikanten die zich op het fabriceren van quiltstoffen toeleggen, Amerikaans (hoewel er velen hun stoffen in Azië laten vervaardigen).

In theorie kan je alle mogelijke stoffen gebruiken : stukjes van oude kleren, lakens, gordijnen enz. en moet je niet per se speciaal stoffen gaan kopen.  Maar je moet er wel mee rekening houden, dat, als je een quilt maakt die wordt gebruikt (op bed, op de zetel, op tafel), die af en toe moet worden gewassen en dan kan het wel tegenvallen, als een deel van je quilt krimpt of, erger nog, de kleur afgaat op de aanpalende delen.

De meeste traditionele quilts worden met katoenen stoffen gemaakt, en de keuze hierin is enorm.  Een goede speciaalzaak heeft algauw een assortiment van een duizend à twee duizend stoffen in huis!  En als je daar je keuze niet vindt, is er nog altijd internet.

Dus stel dat we het traditioneel houden en naar een quiltwinkel stappen.  Zelf werk ik samen met Calico House in Antwerpen, maar er zijn nog tal van andere winkels met een aantrekkelijk assortiment.

Hoe kies je de stoffen?

  1. Je kan je laten leiden door de handleiding in een tijdschrift.  Vergeet wel niet dat het bijna niet mogelijk is om exact dezelfde stoffen te vinden als deze die je in het "voorbeeld" ziet : het tijdschrift verschijnt meestal enkele maanden, nadat de quilts werden gemaakt en dan is het mogelijk dat de stoffen al lang niet meer verkrijgbaar zijn.
  2. Je kan je laten leiden door de winkelier.  Meestal heeft deze een goed zicht op het beoogde eindresultaat en kan hij/zij je in de goede richting sturen.
  3. Je volgt je eigen intuïtie.
  4. Als je denkt dat je écht geen kleurgevoel hebt, dan kan je ook een cursus of workshop volgen.  Zelf organiseer ik er geen, het gegeven is mee opgenomen in mijn "beginnerscursus".