Kies je kleur

Blauwe variatie

Een van de grootste problemen van een beginnende quilt(st)er is het kiezen van de juiste kleuren.

In principe gaan alle kleuren samen.  Als je kijkt naar mijn kubussen quilt zie je dat daarin zowat alle kleuren verwerkt zijn.

Je hoeft natuurlijk niet alle kleuren in één quilt te verwerken.  Je kan een compositie maken met één kleur in verschillende gradaties, met twee kleuren bv wit en blauw, met complementaire kleuren enz.

Het is niet mijn bedoeling een hoofdstuk kleurenleer te geven, maar ik geef je wel graag enkele kleine tips mee :

  1. Denk er bij het kiezen van de stoffen aan, dat je vooral kleine stukjes zal gebruiken en probeer dat ook zoveel mogelijk te visualiseren.  Het kan soms erg misleidend zijn, de hele rol voor je te zien liggen.
  2. Zorg ervoor dat je in je quilt drie soorten kleuren hebt : een basistoon (meestal licht), middentonen, een donkere toon en eentje die de aandacht trekt.  Een quilt uit enkel middentonen bv kan vlug erg saai worden.  Een met enkel lichte en donkere tonen kan dan weer teveel contrast in zich krijgen, zodat het geheel schreeuwerig en vermoeiend wordt.
  3. Je kan ook vertrekken vanaf één heel mooie stof met een heel bepalende tekening.  De meeste beginners maken dan de fout om bij het kiezen van de stofjes die erbij moeten worden gebruikt, te kijken naar de aparte kleuren in die basisstof.  

Fout!!!  Ga op een afstand staan en kijk dan naar de kleuren in die stof - je zal zien dat deze er dan anders uitzien, meestal onder invloed van de aangrenzende kleuren of van het zwart dat wordt gebruikt voor de uitlijning van de tekening!  Kies de bijpassende stoffen vanop afstand en je zal altijd goed zitten!

Nog een tip : als je de stof voor je blokken hebt gekozen, wacht dan met het kopen van de stof voor de boord.  De quilt kan soms helemaal anders uitvallen, dan je verwacht had en je zou de eerste niet zijn, die daarna vaststelt dat de boord die je erbij had gekozen, helemaal niet past!

En vergeet niet : kleuren kiezen is héél subjectief!  Als je aan acht mensen zegt "kies nu eens vijf kleuren voor een quilt" dan krijg je acht verschillende keuzes!