Hoe maak ik een quilt?

Je hebt de intro doorgelezen en je vraagt je af, "dat is allemaal goed en wel, maar hoe maak ik nu zo'n quilt?"

Je kan het internet afschuimen naar handleidingen, patronen, filmpjes enz.  Surf je niet graag, kan je je een boek aanschaffen - er zijn er vele verkrijgbaar, ook in het Nederlands.  Hou je ervan om samen met anderen de kunst van het patchwork maken te leren?  Dan kan je je op een cursus inschrijven.  Er worden regelmatig cursussen georganiseerd - ook door mij.

Blijf je liever eerst nog even hier dan volgen hier een paar tips om je op de goeie weg te zetten...

Er zijn verschillende technieken om stoffen in elkaar te zetten en je kan dat zowel met de hand als met de naaimachine doen.  Zelf werk ik voornamelijk met de naaimachine, maar zoals de meeste quiltsters ben ik met handwerk begonnen.

In deze artikelenreeks zal ik proberen uit te leggen hoe je het best tewerk gaat.  Let wel, zoals bij het ontwerpen van patchwork en het kiezen van de stoffen, zijn er ook bij het aan elkaar naaien ervan geen strikt te volgen instructies of evangelie.  Ik zeg dit vooral, omdat ik in de loop der jaren zo dikwijls dames ben tegengekomen die zeiden "ja, maar, mijn lerares zei me dat ik niet mocht....".

Ik heb enkel raadgevingen voor je, die ik zelf aan de praktijk heb getoetst.  Doe je het liever op een andere manier, dan is dat ook perfect!

Laten we beginnen....