Hedendaagse quilts

Roos

Zoals elke levende ambachts- of kunstvorm evolueert ook het quilten of patchwork mee met de tijd en zijn makers.  Wie met patchwork begint, zal in het begin naar "brave" kleuren en ontwerpjes grijpen, tenzij hij of zij een artistieke achtergrond heeft en gewoon is om met kleuren en materialen te werken.   Als je de sites van gevestigde quilters bekijkt, kan je makkelijk het onderscheid maken tussen de beginperiode en wat ze nu doen.

Het hangt natuurlijk helemaal van jezelf af of en hoe je evolueert.

Moderne quilts nemen het niet meer zo nauw met de traditionele layouts.  Soms zijn ze een combinatie van traditionele ontwerpen en technieken met een eigen visie, maar soms kunnen ze ook totaal vrij ontworpen zijn.  Zo lang ze dan maar uit een top, een batting en een achtergrond bestaan, die op de een of andere manier aan elkaar zijn gebracht, zijn het quilts.

In alle quiltmagazines vind je voorbeelden van eigentijdse quilts.   Ik maak me wel de bedenking, dat het niet zo makkelijk is om volledig vrij zo'n quilt te ontwerpen : meestal hebben de makers van deze moderne stukken eigen geverfde stoffen gebruikt, die ze zelf aanpassen aan het doel waarvoor ze ze gebruiken.

Allerlei verschillende materialen en technieken kunnen worden gebruikt of toegepast : afdrukken met de printer, pastelkleurtjes, allerlei borduurgaren, parels enz.

Hierboven een van mijn eerste artquilts.  De roos komt uit een zelf genomen foto, die ik heb bewerkt om een beter effect te krijgen en vervolgens op T-shirt transfer heb afgedrukt en daarna op een stuk batik gestreken.  De blaadjes werden geverfd.