Handwerk : hexagons ofte zeshoeken.

Engelse hexagonquilt 19de eeuw

Een tesselatie is een collectie van vormen die in elkaar passen, zonder dat ze elkaar overlappen.  De bekendste ontwerper van tesselaties is ongetwijfeld de kunstenaar M.C.Escher.  Zijn werk is al voor veel quiltsters een bron van inspiratie geweest.  

Een regelmatige tesselatie bestaat uit veelhoeken die congruent in elkaar passen en waarvan de zijden alle even lang zijn en de hoeken alle even groot.  Er bestaan slechts drie veelhoeken die aan deze criteria voldoen :  een zeshoek, een gelijkzijdige driehoek en een vierkant.

De zeshoek werd reeds veel eerder als patroon gebruikt om quilts te maken.  Hoewel we referenties aan quilts in Europa al van in 11de eeuw hebben teruggevonden, duurde het tot in het midden van de 18de eeuw, vooraleer er regelmatig quilts werden gemaakt met de zeshoek als patroon.  Toen werd ook de beproefde methode gebruikt van wat later het Engelse paper piecing zou gaan heten.  Doordat het voor een groot deel om ingezette hoeken gaat, werd een oplossing gezocht om dit op een zo makkelijk mogelijke manier zo mooi mogelijk te doen.  Het kleinere hexagonpatroon is dan ook niet geschikt om met de naaimachine te maken.  Vanaf een grootte van 7 à 8 cm doormeter wordt het pas interessant om de naaimachine boven te halen.

De opkomst van de zeshoek als patroon in quilts loopt gelijk met het feit dat in het midden van de 18de eeuw  katoenen stoffen op grote schaal werden gefabriceerd en dat deze werden bedrukt met allerlei kleine motieven, die zeer geschikt waren om in zeshoekjes te worden verwerkt. 

De laatste 300 jaar werd in heel Europa en ook in de Verenigde Staten de zeshoek als motief voor quilts gebruikt.   Waar bv in Engeland dikwijls ingewikkelde motieven met zeshoeken werden samengesteld, was in de Verenigde Staten vooral de Grandmother's Garden populair.

Hierboven zie je een hexagonquilt gemaakt in zijde uit de 19de eeuw uit Groot-Brittannië en een Grandmother's Garden uit de jaren '30 van de vorige eeuw.

Waarom is dit patroon zo interessant, vragen velen zich af.  Drie elementen zijn doorslaggevend om eraan te beginnen : 

  1. de voorbereidingen lijken een beetje op knutselen en verzamelen.
  2. het naaien vergt weinig of geen concentratie.
  3. je kan het werkje overal mee naartoe nemen.

Gevoelige quiltsters opgepast!  

Eens je met zeshoekjes begint is er een verhoogd risico op hexagonitis : een onweerstaanbare drang om er meer en meer van te maken.