De Lay-out van de klassieke quilt

Herhaling van een five patch blok

Een klassieke quilt is dus o.a. samengesteld uit een aantal blokken.  Bij het ontwerpen van de quilt kan je ofwel uitgaan van een of meerdere blokken die je leuk vindt, of van een globaal idee.

Ik raad je wel aan om, als je verschillende blokken gebruikt, in dezelfde categorie te blijven, dus b.v. allemaal four-patch of allemaal nine-patch.

Je kan de blokken rechtstreeks aan elkaar zetten of met sashings of tussenstroken.  Je kan de blokken gewoon recht zetten (horizontal) of diagonaal (on point); je kan ook één centrale blok maken, met daarrond een rand van kleinere blokken enz.  Je ziet dus, een waaier van mogelijkheden wat patchwork zo aantrekkelijk maakt!

De quilts die je hier ziet, zijn uit een of meer blokken van de vorige pagina samengesteld (de quilts zijn vierkant, maar dit is enkel om het hier mooier te laten uitkomen)

Je ziet o.a. een herhaling van een five-patch blok en het wordt het iets moeilijker om de originele block te herkennen.  Vervolgens een acht punten ster diagonaal (on-point) met daartussen een plain block of blok uit één stof.