Bereid je stof voor

Hoewel met de moderne fabricagetechnieken het bijna uitgesloten is, bestaat er nog altijd een kleine kans dat katoen kan krimpen en/of kleur afgeven bij het wassen. Daarom wassen veel quiltsters hun stoffen vooraleer zij ze gebruiken.

Het nadeel van het wassen voor gebruik, is dat de apprêt uit de stof gaat.  Niet alleen het "nieuwe" verdwijnt, maar dikwijls wordt de stof ook slapper, waardoor hij moeilijker te verwerken wordt.  

Er bestaat een mogelijkheid om krimpen en kleur afgeven te voorkomen, zonder te wassen.  Leg de stof met de achterkant naar boven op mijn strijkplank, spuit hem met koud water (plantenspuit) nat en strijk hem zo heet mogelijk droog. Als hij kleur afgeeft of krimpt doet hij dat op dat ogenblik. Het voordeel is dat je stof nieuw blijft en zo makkelijker te verwerken is. Ben je er echt niet gerust op (bv met dieprode stoffen) kan je hem natuurlijk nog altijd even in het water leggen (eventueel met wat azijn).  De keerzijde is dat de producten die worden gebruikt om die apprêt in de stof te krijgen, niet altijd even mens- en milieuvriendelijk zijn.   Vergeleken echter bij synthetische stoffen zoals polyester, nylon, rayon, acetaat en triacetaat is de emissie van giftige stoffen miniem.  Ook altijd goed is om in een goed verluchte kamer te strijken.

Quilters kopen dikwijls repen stof van 15 cm of 25 cm breed. Als je zo'n reep hebt behandeld op deze manier, hang hem vooral niet over je strijkplank om af te koelen, maar leg hem vlak. Als je hem over de strijkplank of een kleerhanger hangt, loop je het risico dat de stof scheef trekt en het is niet makkelijk om hem vervolgens terug in de goede vorm te krijgen.

Om later tranen te voorkomen, kan je een afgewerkte quilt ook best nooit in het water of vocht laten liggen.